Lange Termijnsparen

De individuele levensverzekering/Lange termijnsparen is een methode om een extra kapitaal op te bouwen tegen pensioenleeftijd. De gelijkenissen met pensioensparen zijn groot.

In een individuele levensverzekering kunt u tot 2260 Euro sparen (= max. inkomstenjaar 2016), beperkt volgens de graad van inkomen. U kunt meerdere levensverzekeringen combineren (ook overlijdensverzekeringen). De gestorte premies leveren u, rekeninghoudend met het plafond een belastingvoordeel van 30% op, verhoogd met de gemeentebelasting.

Indien u meer wenst te sparen dan de premies die fiscaal aftrekbaar zijn, kunt u het best opteren voor een aparte spaarformule.

De voordelen:

  • Fiscaal zeer voordelig
  • Hoog rendement
  • U bouwt een kapitaal op voor wanneer uw inkomen (en uw koopkracht) drastisch zal dalen: uw pensionering.

Eventuele nadelen:

  • U kunt het geld enkel vroegtijdig opvragen mits een fiscale penalisatie van 33,31% op het opgevraagde bedrag. U dient zich er met andere woorden van te verzekeren dat u de centen weldegelijk voor een lange periode kunt missen.
  • De levensverzekering wordt samen met de hypothecaire lening aangegeven, wat maakt dat de maximum som vlug wordt bereikt. In praktijk betekent een hypotheek doorgaans dat stortingen in een levensverzekering geen fiscaal voordeel meer genereren.

Wenst u vanaf vandaag meer zekerheden op te bouwen voor uw oude dag? Wenst u een vrijblijvende offerte te bekomen of wilt u meer inzicht krijgen in de kostenstructuur van uw huidig contract? Contacteer ons gratis en vrijblijvend.

Samenvatting

Voor wie? particulieren en zelfstandigen
Fiscaal voordeel? 30% tot 40% + gemeentebelasting
Maximum storting? 2120 Euro/jaar (afgetopt in functie van het inkomen)
Cumuleerbaar? Ja, u kunt meerdere contracten combineren (ook overlijdensverzekeringen). De levensverzekering valt ook te combineren met Pensioensparen, VAPZ en IPT